Film- en feestavond met oud- dj’s
Na een succesvolle reeks aan voorstellingen door het gehele Westland, nu een extra voorstelling in Wateringen!
Als extra attractie wordt er speciaal voor de vertoning in Nederland 3 een ‘pop up museum’ ingericht. Verschillende dj’s zijn hun zolder gaan uitkammen en haalden t-shirts, clubbladen, zenders, foto’s elpeekoffers antenne’s en nog meer memorabilia naar boven. Uitgestald geeft dat een mooi beeld van de uitrusting van de radiopiraten van toen.
“Tot ik doodgaat, blijf ik radiopiraat”
Etherpiraten waren een fenomeen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In het Westland waren het er zo’n 30. Van allerlei pluimage. Je had ‘grote jongens’ als Radio De Glazen Stad, Holiday Radio en Radio Westland. Daaromheen had je heel veel kleinere zenders als Radio Horizon (Kwintsheul) en Radio Roos (Wateringen).
Voor de documentaire ‘tot ik doodgaat, blijf ik radiopiraat’ heeft filmmaker Angelo Damen 14 dj’s van toen geïnterviewd. Hij was zelf ook dj bij Radio Intiem in Monster. Damen maakte eerder al de succesvolle documentaire ‘de laatste kouwe tuinder van het Westland’. Damen: “Net als in die film heb ik ook nu geprobeerd een stukje Westlandse cultuurhistorie vast te leggen.” Heel veel foto’s, audiofragmenten en prachtige anekdotes, maken ook van zijn nieuwste film een ‘trip down memory lane’.
Opkomst en ondergang voor de Westlandse etherpiraten omvatte een periode van ongeveer vijftien jaar. Sommige zenders hielden het na een paar jaar al voor gezien omdat de inbeslagnames, hoge boetes en dreigende celstraffen iets te zwaar gingen wegen. Eind jaren 80 waren de meesten wel verdwenen. De overheid zette in op legale lokale en regionale zenders en de piraten moesten daarvoor wijken.